top of page
DEKAP Company Logo
  • Yazarın fotoğrafıHasan Kurşun

SRG - Spinning Rotor Gauge Teknolojisi Nedir?


SRG, spinning rotor gauge, teknolojisi yüksek vakum ölçümlerinde kullanılan bir ölçüm teknolojisidir. Bu tip bir gauge(genellikle bir küre) manyetik alanda asılı tutularak çalışır. Rotor düşük vakumda hızla dönerken, gaz molekülleri ile çarpışır. Vakum seviyesi arttıkça, yani gaz molekülü yoğunluğu azaldıkça, bu çarpışmaların sıklığı azalır ve rotorun dönme hızı artar.


Ölçüm gaz sürtünmesinin rotora olan frenleme etkisi ile gaz yoğunluğunu belirler. Ölçüm kafası, kontrol/okuma ünitesi ve basınç sensörü olarak görev yapan 3 parçadan oluşur.


Ölçüm başlığı, sensör topunun havaya kalkması, salınım sönümlemesi, hızlanması ve hız algılaması için gereken mıknatıs ve bobin sistemini ve sıcaklık sensörünü içerir. Ölçüm tüpünün bir ucu kapatılırken diğer ucu kaynak ya da flanş bağlantısıyla kapatılır. Bu nedenle ölçüm tüpü vakumlanan ortamın bir parçasıdır.


Sensör dışına herhangi bir mekanik ya da elektriksel geçişe ihtiyaç yoktur. Ölçüm için SRG ölçüm kafası ölçüm tüpünün üzerine itilir. Entegre su terazisi ile dikey olarak ayarlanır ve sabitlenir. Ölçüm sırasında sensör topu manyetik alan ile havalandırılır ve ihmal edilebilir bir sürtünme ile serbestçe döner. Sensör topu 600rpm’den daha yüksek hıza çıkarılır ve ardından kendi halinde dönmesine izin verilir. Sensör, ölçüm tüpü içindeki gaz moleküllerinin teğetsel momentum transferinin neden olduğu sürüklenmeye maruz kalır.


Elektronik devrelerin olası eskimesi, ölçüm okumalarının tekrarlanabilirliğini etkilemediğinden ünitenin hiçbir zaman yeniden kalibrasyona ihtiyacı yoktur. Çoğu gaz türü için doğru sonuç verir çünkü gaz türüne değil yoğunluğuna bağlı bir ölçüm gerçekleştirilir.


PH Instruments tarafından sağlanan SRG teknolojisine sahip ürünleri görüntüleyebilir sipariş için bizimle iletişime geçebilirsiniz.



bottom of page