PVD Kaplama Kullanılan Endüstriler
Otomotiv İçin PVD Kaplama
Otomotiv parçaları aracın performansını etkileyen en büyük faktörlerden bir tanesidir.Parçaların sürtünme katsayısı, ağırlığı ve ömrü otomobil kullanıcılarının yüksek performans almasını sağlamanın yanı sıra kullanım ömrünü arttırarak otomobilin tercih sebebi olmasını sağlar.
Araç Performansını Etkileyen Faktörler
Bir araçta performans artışını sağlayacak olan iki ana faktör bulunmaktadır
-
Ağırlığın Azaltılması: Araç ne kadar hafifse hareketini sağlamak için harcanacak enerji de o denli düşük olacaktır. PVD kaplama sayesinde normalde tercih edilmeyecek olan alüminyum ve magnezyum gibi malzemeler parçalarda ağırlığı düşürmek amacıyla kullanılabilir hale gelir.
-
Sürtünme Katsayısının Düşüşü: PVD kaplamanın avantajlarından bir diğeri de kullanılan malzemenin yüzey sürtünme katsayısını düşürmesidir. İçten yanmalı motorların valf dizisi yüksek hızlarda güç kaybının %10’undan sorumludur. Düşük hızlarda bu oran artar. Valf dizisinde bulunan hareketli parçaların sürtünme katsayılarının düşürülmesi güç kaybını ortadan kaldırarak aracın performansına katkı sağlar.
PVD Kaplamanın Otomotiv Parçalarına Katkısı
Sertlik Artışı
PVD kaplama Motor dişlileri ve valfleri, enjektörler, pistonlar, kam milleri, motor milleri, piston halkaları, pim pimleri gibi parçaların sertliklerinin artırılmasında kullanılmaktadır. Bu ince film kaplama sayesinde yüksek sertlik elde edilerek aracın dayanımına katkıda bulunulmuş olunur.
Dekoratif Parçalarda Çeşitlilik
Otomobillerin jantları ve diğer metal parçalarının kaplanmasının yanında plastik parçların krom, gold, rose gold, mavi, gökkuşağı, siyah gibi renklere kaplanmasını ve hafif bir materyal kullanarak şık ve metalik bir görünüm elde edebilmek için kullanılır.